ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Rafale, Belharra και… σακαράκες

Μετά τα Μνημόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει τραγικά πίσω και τα περισσότερα μηχανοκίνητα όπλα είναι για... απόσυρση 

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN Belharra (τρεις και μία ως προαίρεση) και επιπλέον έξι μαχητικών Rafale προκάλεσαν δηλώσεις για «κούρσα εξοπλισμών» και έφεραν στο προσκήνιο το κλασικό δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια».

Όμως, τα δύο προαναφερθέντα προγράμματα και όσα άρχισαν να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν παρά «μπαλώματα» μιας κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) τα τελευταία 15 χρόνια περίπου.

Κατάρρευση

Έστω και με δόση υπερβολής, η οικονομική κατάρρευση της χώρας και οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας έφεραν τις ΕΕΔ στην κατάσταση που βίωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευσή της. Όμως, οι ΕΕΔ υπέμειναν τις περικοπές (50% του προϋπολογισμού σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο), «έκαψαν» λίπος, υπέφεραν ως οργανισμός και ως άτομα (όπως και η κοινωνία), αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκτέλεσαν στο ακέραιο την αποστολή τους.

Παρ’ όλα αυτά, η «χαμένη» δεκαπενταετία τεχνολογικής εξέλιξης έχει αφήσει πολύ ισχυρό αποτύπωμα και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι πολλές και με οικονομικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει… σκοτοδίνη στο υπουργείο Οικονομικών.

Πολλά τα κενά

Ακόμη και στην περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί η αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16C σε επίπεδο Block 72 Viper και η προμήθεια 24 μαχητικών Rafale, απομένει να γίνουν πολλά.

nb f 16 greek viper

Όπως:

  • Ο εκσυγχρονισμός 38 μαχητικών F-16C/-D Block 50 (κόστος περί τα 500.000.000 ευρώ) με απαρτία από τα μαχητικά που θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο Viper.
  • Η τύχη των 32 μαχητικών F-16C/-D Block 30.
  • Η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των 15 C-130 Hercules, αλλά και των κατά πολύ νεότερων σε ηλικία οκτώ C-27J Spartan.
  • Η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ERIEYE/EMB-145H AEW&C του Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), που εισήχθησαν σε υπηρεσία το 2009.
  • Η προμήθεια επαρκών ποσοτήτων νέων όπλων (αέρος – εδάφους/επιφανείας) για τα γαλλικής και τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά, καθώς η έλλειψή τους υποβιβάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των φορέων τους.

Ακόμη και αν οι παραγγελίες των όπλων κλιμακωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε να αποφευχθεί η μαζική λήξη ορίου επιχειρησιακής ζωής, το κόστος είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο. Στον «λογαριασμό» θα πρέπει να προστεθούν συστήματα νυχτερινής σκόπευσης SNIPER (προγραμματίζεται προμήθεια εκτιμώμενου κόστους περί τα 110.000.000 ευρώ), ατρακτίδια τακτικής αναγνώρισης κ.ά.

Εκσυγχρονισμό χρειάζονται επίσης τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας Patriot, που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία και τα οποία το 2019 έκλεισαν 20 χρόνια σε υπηρεσία.

nb patriot ellada teleti

Υποβρύχια 50 ετών

Στο Πολεμικό Ναυτικό, η προμήθεια των τριών νέων φρεγατών ανανεώνει περίπου το 25% του διαθέσιμου στόλου των 13 μονάδων, εκ των οποίων οι εννέα τύπου Standard έχουν μέση ηλικία περί τα 40 έτη και οι τέσσερις τύπου MEKO-200HN/«ΥΔΡΑ» από 22 (η νεότερη) έως 30 έτη (η αρχαιότερη). Από μαζική παλαιότητα πάσχει και ο στόλος υποβρυχίων. Με εξαίρεση τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214/«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το «ΩΚΕΑΝΟΣ» (ηλικίας 42 ετών, αλλά έχει υποστεί εκτεταμένο εκσυγχρονισμό), τα υπόλοιπα έξι υποβρύχια (το 55% του Στόλου, τρία τύπου 209/1100/«ΓΛΑΥΚΟΣ» και τρία τύπου 209/1200/«ΠΟΣΕΙΔΩΝ»), έχουν ηλικία από 40 έως 50 έτη.

Το ίδιο ισχύει και για τα ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων (πυραυλάκατοι). Με την εξαίρεση των έξι τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ» (οι τρεις έχουν ήδη 15 χρόνια σε υπηρεσία), οι τέσσερις τύπου Combattante III έχουν μέση ηλικία περί τα 44 έτη, οι πέντε τύπου Combattante IIIB περί τα 42 έτη και οι τρεις τύπου 148 περί τα 46 έτη.

Στα παράκτια περιπολικά, η μέση ηλικία των δύο μονάδων τύπου «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» είναι 46 έτη και των τεσσάρων μονάδων τύπου Nasty 55 έτη. Παραπλήσια είναι η ηλικιακή κατάσταση κανονιοφόρων, βοηθητικών, πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων, ναρκοθηρευτικών.

nb ypovryhio papanikolis2

Σακαράκες

Στον Στρατό Ξηράς, από τα περίπου 1.350 άρματα μάχης σε υπηρεσία, μόνο το 12,5% (170 Leopard 2HEL) είναι ηλικίας 10 ετών. Για την ηλικία των υπολοίπων αρμόζει ο τίτλος της γνωστής ελληνικής ταινίας «Τι 30… τι 40… τι 50…». Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ), με την εξαίρεση των «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», που είναι ηλικίας περίπου 35 ετών και αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του Στόλου, έχουν μέση ηλικία που υπερβαίνει τα 50 έτη.

Από τα 580 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, μόνο τα 24 (τύπου PzH-2000GR) έχουν ηλικία περί τα 16 έτη, ενώ των υπολοίπων αριθμεί δεκαετίες (αν και σημαντικός αριθμός έχει υποστεί εκσυγχρονισμό). Το σύνολο σχεδόν του στόλου των οχημάτων τακτικών μεταφορών και γενικής χρήσης έχει μέση ηλικία 34 έως 44 ετών.

Σε διακλαδικό επίπεδο, η αντικατάσταση τα επόμενα χρόνια των ζεύξεων δεδομένων Link 11 με Link 22, που αποτελεί το νέο νατοϊκό πρότυπο, εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό κόστος περί το 1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ενός διακλαδικού, ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης, ελέγχου, υπολογιστών, επικοινωνιών, κυβερνοχώρου, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C5ISR: Command, Control, Computers, Communications, Cyber, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), θα έχει πολλαπλάσιο κόστος.

nb askisi thrakiki synergasia5

Υστέρηση σε βιομηχανία, ανταλλακτικά, προσωπικό

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και όλων των χωρών παγκοσμίως, είναι πρακτικά και οικονομικά ανέφικτο να είναι συνολικά εξοπλισμένες με συστήματα μικρής ηλικίας και νέας τεχνολογίας, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους τους και της συνεχούς ανάπτυξης τεχνολογιών. Με την προϋπόθεση ότι είναι λειτουργικά (καλοσυντηρημένα) και υπηρετούνται από επαρκούς εκπαίδευσης προσωπικό, η ηλικία των συστημάτων δεν τα καταδικάζει σε αχρηστία.

Σε πολλές περιπτώσεις, στοχευμένοι εκσυγχρονισμοί και η χρήση νέας τεχνολογίας πυρομαχικών τα καθιστά ικανά να επιχειρούν στον σύγχρονο χώρο μάχης και η υστέρηση μπορεί να καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τις κατάλληλες προσαρμογές στο δόγμα, στις τακτικές και στην οργάνωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απορρέει από την ηλικία είναι η δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών (ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά, λόγω της αλματώδους προόδου στον τομέα) και, συνεπεία αυτής, το αυξημένο κόστος συντήρησης. Επίσης, γενικά, λόγω του μικρότερου βαθμού αυτοματισμού, τα παλαιότερων γενεών συστήματα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτουμε.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, ο ισχυρισμός περί «κούρσας εξοπλισμών» είναι αβάσιμος. Η χώρα, μετά τα Μνημόνια και την πανδημία, αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά μετά το 1974 τόσο έντονη και παρατεταμένη τουρκική επιθετικότητα, «αγκομαχά» για να καλύψει τα κενά και να αυξήσει την ισχύ των ΕΕΔ, δηλαδή την εθνική αποτρεπτική ικανότητα.

nb eav

Αντίθετα, η κριτική για τον τρόπο υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει βάση, καθώς με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποδίδεται μικρή βαρύτητα στην εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή. Εάν δεν καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε -με τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε- σημαντικό ποσοστό των αναγκών μας και, ταυτόχρονα, να επιτύχουμε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, είτε πρόκειται περί «κούρσας εξοπλισμών» είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Θα αιμορραγήσουμε οικονομικά και θα τερματίσουμε δεύτεροι, δηλαδή τελευταίοι.

ΠΗΓΗ: NEWSBREAK.GR

 

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

14.0 ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


14.1. Πάγια θέση της Πολιτείας είναι ότι για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος για πόλεμο.
14.2. Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας παράγοντες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου του Ελληνικού Έθνους.
14.3. Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν και στους τρεις κλάδους τους και στον στρατό ξηράς και στο ναυτικό και στην αεροπορία με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των ανωτέρων οπλικών συστημάτων σε κατασκευαστικές μονάδες αμιγώς ελληνικές.
14.4. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα σύνορα, τόσο στην Ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά. Όλες οι περιοχές θα επανδρωθούν με υπερσύγχρονες μονάδες παρακολούθησης και άμεσης παρέμβασης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.
14.5. Ιδιαίτερη φροντίδα θα τηρηθεί για τη σίτιση και διαμονή στα στρατόπεδα. Θα τηρούνται υψηλές προδιαγραφές διαβίωσης γιατί οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύτιμες για την πολιτεία.
14.6. Τα κέντρα εκπαίδευσης και εξάσκησης θα είναι υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και θα ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα εξάσκησης και ετοιμότητας άμεσης ανάγκης στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.
14.7. Θα αξιοποιηθεί διεθνώς κάθε δυνατή συνεργασία, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Θα δοθεί προτεραιότητα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών Ελλήνων επιστημόνων και εφευρετών, που είναι προσαρμοσμένες στην γεωγραφική μορφολογία του Ελληνικού χώρου.
14.8. Θα σταματήσει η διαρροή των καινοτόμων αυτών εφευρέσεων προς ξένα προς το ελληνικό κράτος κέντρα εφαρμογής και θα εφαρμόζονται και εξελίσσονται μόνο από ελληνικά εργοστάσια σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις.
14.9. Με απόλυτο σεβασμό η Πολιτεία έναντι αυτών που υπηρετούν το μέγιστο καθήκον της ασφάλειας της χώρας μας, τους διασφαλίζει ώστε να μην έχουν καμία αναστολή και εμπόδιο στην εκτέλεση του καθήκοντός τους.
14.10. Η Πολιτεία θα τους εξασφαλίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ώστε απερίσπαστοι να εκτελούν το χρέος τους προς την πατρίδα.
14.11. Η γνώση τους και εμπειρία τους είναι χρήσιμη και απαραίτητη και ως τέτοια πρέπει να μεταφέρεται στους νεότερους αξιωματικούς υπαξιωματικούς και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων.
14.12. Η εκπαίδευση όλων των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι ύψιστης ποιότητος, καθώς επίσης θα γίνει αναβάθμιση σε όλες τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων με απόλυτο σεβασμό για το έργο που έχουν αναλάβει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6977868000 - 6907847307
esymygdonias@gmail.com
isaakostas@gmail.com

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/pg/esymygdonias

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC1GX6dXuXx706l-nfsST_8w/videos

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ