«Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό». Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε την επανεμφάνιση του σήμερα στο γυαλί για να «τσιτώσει» τον κόσμο που φαίνεται πως πλέον έχει χαλαρώσει πολύ σε σχέση με τον κορωναϊό, θέλοντας έτσι να επαναφέρει τον φόβο και τον κίνδυνο, εν όψει των θεραπειών που εγκρίνονται και των… εμβολίων που ετοιμάζονται να πλασάρουν στον γενικό πληθυσμό. Επέστρεψε, λοιπόν, για να υποστηρίξει πόσο πολύ «δαγκώνει» ο κορωναϊός με σαφή στόχο να επαναφέρει την κινδυνολογία…
«Χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα, κατέγραψαν σταδιακή αύξηση των περιστατικών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», επισήμανε ο Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι: «Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες από την αρχή της άρσης των μέτρων ώστε να δούμε αν τα καλά δεδομένα παραμένουν ίδια. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους και τη συμπεριφορά μας. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα».
Ακολούθως ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτική λύση για τη μετακίνηση τους και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. «Όταν πρέπει να τα χρησιμοποιούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν την υγιεινή των χεριών. Είδα πολλά λάθη, όπου η μάσκα κάλυπτε μόνο το στόμα η μόνο το πιγούνι. Η χρήση μάσκας είναι σημαντικό να συνοδεύεται από αντισηπτικό και ένα σακουλάκι όπου θα μπορεί να αποθηκεύεται και να απορρίπτεται εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά κάνει κακό αντί για καλό. Δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με ανθρώπους που είχαμε να δούμε πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την υγιεινή των χεριών, ιδίως μετά από κάθε επαφή με άψυχα αντικείμενα όπως πόμολα κουμπιά χειρολαβές και αλλά να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρίζουμε στο σπίτι. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε εξωτερικούς χώρους ιδίως όταν σημειώνεται υψηλός συγχρωτισμός. Να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα την περίοδο αυτή και να παραμένουμε σε ένα δικό μας στενό φιλικό οικογενειακό εργασιακό κύκλο, προκειμένου να μην εκτιθέμεθα περισσότερο στον ιο. Η επιτήρηση της υγείας μας, παραμένει εξαιρετικά σημαντική και οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε αυτά του κορωνοϊού θα πρέπει άμεσα να μας κινητοποιεί».
Ο τουρισμός
«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας», απάντησε ο Τσιόρδας όσον αφορά τον τουρισμό φέτος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα. Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο. Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς, και ένας τρίτος κανόνας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου. Φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».
Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς για τις διακοπές είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο «παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων» και υπενθύμισε ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες: «Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα- γιατί θα υπάρξουν προβλήματα- να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ».
Κατά τα άλλα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει πως υπάρχουν 4-5 θεραπείες που δείχνουν αρκετά υποσχόμενες και φαίνεται πως μπορούν να περιορίσουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου, χωρίς όμως να σκοτώνουν ή, να εξαφανίζουν τον ιό. «Πολλά συζητούνται αλλά τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί και δεν είναι σίγουρο».
Ο Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο ιός πιθανότατα μπήκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου και προϋπήρχε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν καταγραφεί το κρούσμα μηδέν και εξήγησε ότι υπήρχαν άνθρωποι με γρίπη «που αξίζει να ανατρέξουμε σε αυτούς για να δούμε αν πέρασαν τον κορωναϊό». Για παράδειγμα όπως είπε μπορεί να βρούμε κάποιον που πέρασε τον κορωναϊό στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά τον μετέδωσε σε ελάχιστους και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε αντιληπτό από την επιστημονική κοινότητα. Μας βάζει, δηλαδή, να «ψαχτούμε».
Επιστροφή στον… θάνατο
Αρχικά Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 18 νέα κρούσματα και έναν ακόμα αποδιδόμενο θάνατο στον κορωναϊό, μετά από δύο μέρες απουσίας καταγραφής κάποιου νεκρού. Από τα νέα κρούσματα, τα 12 σχετίζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και 7 αφορούν την ίδια οικογένεια. Έτσι, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.744 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Τα 608 σχετίζονται με ταξίδι και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα (;). Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 32 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Με τον έναν επιπλέον θάνατο ο αριθμός των αποδιδόμενων νεκρών φθάνει τους 152 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες και με πάνω από το 96% με σοβαρά υποκείμενα ν0σήματα που κατ΄ουσίαν τους «σκότωσαν», αλλά που δεν αναφέρονται από τον Τσιόδρα, αφού πρωταγωνιστής είναι αποκλειστικά ο κορωναϊός. Ογδόντα οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Χαρδαλιάς: Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Επισήμανε επίσης ότι είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και τα μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.
Τέλος, ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου