ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ιδιώτες «πατούν πόδι» στο Θέατρο Βράχων

Την χαριστική βολή στις συνεχιζόμενες προσβολές και καταπατήσεις που υφίσταται η περιοχή του Θεάτρου Βράχων στο Βύρωνα φαίνεται πως δίνει δικαστική απόφαση του Εφετείου αναφορικά με τίτλους κτήσεις από την Οθωμανική περίοδο κατοχυρώνει τον χώρο σε ιδιώτες, που ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση υπέρ των δύο δήμων Βύρωνα και Υμηττού αναγνωρίζοντάς τους δικαιώματα σε μία έκταση περίπου 104 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και του Θεάτρου. Προσφυγή στον Άρειο Πάγο ετοιμάζουν ο δήμος Βύρωνα και πολίτες.



«Η απόφαση του Εφετείου, που δίνει με μεγάλη επιμέλεια το χώρο του Θεάτρου Βράχων και των αθλητικών εγκαταστάσεων στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, είναι ανεξήγητη και απέναντί της δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» δήλωσε μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, περιγράφοντας τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν την αναγνώριση κυριότητας σε ιδιώτες στο Θέατρο Βράχων.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, το 2003 και 2005 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αγωγές, ενώ το 2016 ήρθε η απόφαση πρώτου βαθμού που δικαίωνε του δήμους. Ωστόσο, το 2017 ασκήθηκε έφεση, με το Εφετείο να αποφασίζει ότι οι εκτάσεις στον Υμηττό δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν σε ιδιώτες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όπως καταγγέλλει η παράταξη «Πολίτες σε κίνηση» του δήμου Δάφνης – Υμηττού, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Τάσος Μπινίσκος επιχείρησε να αποφύγει να αναφερθεί στην επίμαχη απόφαση. «Περιμέναμε ότι, έστω στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος θα ενημέρωνε το σώμα, για την ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη, την εφετειακή απόφαση που εξεδόθη εις βάρος του Δήμου μας και αναγνωρίζει κυριότητα ιδιωτών σε μια έκταση 104 περίπου στρεμμάτων , στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Θέατρο Βράχων Βύρωνα-Υμηττού» τον κατηγορούν, ενώ προαναγγέλλουν πως «ως παράταξη δηλώνουμε ότι διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις σε έναν κοινό αγώνα για τον σκοπό αυτό και, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να «σηκώνουμε το χαλάκι».

«Πρόκειται για τεράστιο ζήτημα καθώς με την συγκεκριμένη απόφαση ζημιώνονται όλοι οι πολίτες της Αττικής» δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Κατωπόδης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης και σειρά ενεργειών και δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί εάν δεν κατοχυρωθεί υπέρ του δημοσίου. Τι θα γίνει ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο πνεύμονας πρασίνου και η ποιότητα ζωής για τους πολίτες της πόλης της Αττικής» συμπλήρωσε.

Διαβάστε αναλυτικά το κατατοπιστικό άρθρο του Δημήτρη Χατζηστέλιου, στο vironas.gr:

Το Θέατρο Βράχων στα χέρια ιδιωτών

Μόλις εχθές έμαθα για μία πολύ σημαντική δικαστική απόφαση του εφετείου. Σύμφωνα με αυτήν η ευρύτερη περιοχή γύρω από την οδό Γρανικού στο Βύρωνα αποχαρακτηρίζεται και επιδικάζεται η ιδιοκτησία της υπέρ ιδιωτών.

Ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή του θεάτρου Βράχων με τις κοινόχρηστες δημοτικές χρήσεις και όλο τον λόφο Κοπανά -φυσικό σύνορο μεταξύ Βύρωνα και Αγίας Μαρίνας (Ηλιούπολης)- στον οποίο δεσπόζει και το πυροφυλάκιο του Βύρωνα.

Η περιοχή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β’ ζώνης Υμηττού. Υπέφερε από πολλές προσβολές και καταπατήσεις. Έχουν δοθεί από τη δεκαετία του 80 σημαντικοί αγώνες εναντίον εκκλησίας, εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει δημόσιος δασικός χώρος.

Επί δημαρχίας Νικολαϊδη είχαν γίνει απόπειρες αναδάσωσης, όπου τα δεντράκια τα έβγαζαν νύχτα οι μπράβοι ιδιωτών που επιβουλεύονταν την περιοχή. Τα συμβόλαια που είχαν παρουσιαστεί τους δικαίωναν με βάσει τους νόμους χρησικτησίας από τουρκικού κράτους. Τη δεκαετία του 80 υπήρχε η φήμη πως ήταν πλαστά και είχαν εκδοθεί με τη βοήθεια αστυνομικών επί Χούντας. Αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ και ακόμη και αν ισχύει θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί πλέον.

Το κίνημα των κατοίκων τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές της δεκαετίας του 80 είχε πετύχει κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις της εποχής να διώξει την εταιρεία των νταμαριών και να επιβάλλει δημόσιες χρήσεις της γης σταματώντας την καταστροφή του δασικού περιβάλλοντος.

Μέρος της περιοχής εντάχθηκε στο natura 1999 και αποφάσεις του δασαρχείου και του ΣτΕ σταμάτησαν διάφορά έργα κατά περιόδους χαρακτηρίζοντας την φυσική συνέχεια του Υμηττού και δασική.

Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 90 υπάρχει σημαντική δικαστική απόφαση του Εφετείου που ακυρώνει το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και επιδικάζει την ιδιοκτησία σε ιδιώτες. Με μία ακροβασία το δικαστήριο καταλήγει πως η περιοχή είναι αυτόνομη και δεν αποτελεί συνέχεια της δασικής έκτασης του Υμηττού και για να στηρίξει το σκεπτικό επικαλείται ανάμεσα στα άλλα και φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα που δείχνουν την περιοχή χωρίς βλάστηση. Βέβαια, το μεγαλύτερο κομμάτι του Υμηττού στα μέσα του 1800 ήταν χωρίς βλάστηση καθώς η υλοτομία και τα βοσκοτόπια είχαν ήδη αποψιλώσει σημαντικά την περιοχή. Βλάστηση αναπτύχθηκε τα μετέπειτα χρόνια και με τον πόλεμο του 1940 εκχερσώθηκε εκ νέου, όπου από την δεκαετία του 1950 και μετά αναπτύχθηκαν εκ νέου δασικές περιοχές με αναδασώσεις.

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους εφέτες που αποφάσισαν -πάντα σύμφωνα με τον νόμο(!)- μία περιοχή με κοινωφελείς χρήσεις και ένας πνεύμονας πρασίνου να αποχαρακτηριστεί με συνοπτικές διαδικασίες και να επιδικαστεί υπέρ ιδιωτών με αναφορές στην τουρκική νομοθεσία χωρίς βεβαίως να εξεταστεί ούτε η σημασία του οικοσυστήματος, ούτε το συμφέρον των κατοίκων, ούτε η καταγωγή των πράξεων ιδιοκτησίας… Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, το δίκαιο εχάθη…

Η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους του Βύρωνα καθώς θέτει υπό αίρεση τα σχολεία και το θέατρο βράχων στην περιοχή των νταμαριών αλλά ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση όλης της περιοχής κάτω από την Κατεχάκη και έως τη λ. Καρέα, όπου ήδη είναι επαπειλούμενη και συστηματικά καίγεται κάθε περίπου μία 10ετία…

Ο δήμος -ο οποίος πολύ λίγο ενδιαφέρεται για το δασικό χαρακτήρα της περιοχής- θίγεται σημαντικά από την απώλεια ιδιοκτησίας της και αποτελεί μονόδρομος η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο με έτσι και αλλιώς μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Ωστόσο για να διασωθεί η δασική περιοχή πλέον πιστεύω πως ο μόνος τρόπος θα είναι -για άλλη μία φορά- η θέληση των κατοίκων να την υπερασπιστούν και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να διατηρεί de facto τον δασικό της χαρακτήρα και να επιβάλλει την απώλεια κάθε εμπορικής δραστηριότητας.

Αν δεν επιτευχθεί αυτό θα μπορεί η επόμενη γενιά να καμαρώνει την επέκταση σχεδίου πόλης στην περιοχή κάτω από την Κατεχάκη, ο δήμος να χάνει σειρά δημοσίων χρήσεων ή να αναγκάζεται σε σημαντική καταβολή δυσβάστακτης αποζημίωσης που θα επιβαρύνει τους δημότες και η Αθήνα να απωλέσει άλλο ένα σημαντικό κομμάτι πρασίνου που θα περιορίζει σημαντικά το οικοσύστημα του Υμηττού…


Η επίμαχη απόφαση του εφετείου είναι εδώ.

Ένα παλιό και μη ενημερωμένο ιστορικό για την ευρύτερη περιοχή του Υμηττού στον Βύρωνα.

Εδώ υπάρχει μία αποκαλυπτική φωτογραφία του Υμηττού στον Βύρωνα την περίοδο της κατοχής.

 
«Στη Σκιά των Βράχων» 



Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ για το Θέατρο Βράχων, «Στη Σκιά των Βράχων, του Χάρη Γιουλάτου, που υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος της Βουλής και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χάρης Γιουλάτος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης
Ήχος: Μάρκος Αλβέρτος Βουτσίνος, Βασίλης Ποδάρας
Παραγωγή: Διαδημοτικό Δίκτυο (Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού)
Παραγωγός: Χάρης Γιουλάτος
Συμπαραγωγή:Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

ΠΗΓΗ: the press project

 

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1.0 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1.1. Αναβάθμιση της υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα και στελέχωση με προσωπικό με ελληνικό DNA και με όρκο για την υπηρεσίας τους προς την Πολιτεία.
1.2. Η αναβαθμισμένη υπηρεσία θα κάνει έλεγχο όλων των αρχαιολογικών περιοχών που έχουν βρεθεί και έχουν καλυφθεί σκοπίμως με δόλο ώστε να μη φανερώνεται και αναδεικνύεται το Ελληνικό Μεγαλείο.
1.3. Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε έναν αρχαιολογικό χάρτη ( υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 30.000 ) και θα αναλάβει να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει. Αυτό σημαίνει, για οτιδήποτε έχει κτιστεί πάνω σε αρχαιολογικό τόπο, ναό ή βωμό αυτομάτως κατεδαφίζεται ώστε να αποκαλυφθεί η αρχαία κληρονομιά μας.
1.4. Σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο ηπειρωτικό ή νησιωτικό, υπάρχουν ολόκληρες πόλεις θαμμένες πάνω στις οποίες βρίσκονται καινούρια κτίσματα όλων των ειδών.
1.5. Στον εκτός Ελλαδικού χώρο θα απαιτηθούν, για οτιδήποτε είναι Ελληνικό, τα πνευματικά και κληρονομικά δικαιώματα του Έθνους μας.
1.6. Καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να εντάσσει και να ενσωματώνει στο Έθνος μας κάθε άνθρωπο και κάθε έργο ανθρώπου που ανήκει στο Γένος μας.
1.7. Θα διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την αποκατάσταση και αναβίωση της γλώσσας μας, των εθίμων μας, των επιστημών μας και των τεχνολογιών μας .
1.8. Θα αποκατασταθεί η ιστορία μας.
1.9. Θα κατασκευαστούν Μουσεία, όσα χρειαστούν για να φιλοξενούν, τα τεχνουργήματα των προγόνων μας.
1.10. Θα γίνει μέσω του Ο.Η.Ε. η αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ότι ανήκει στο Έθνος μας.
1.11. Η πολιτεία θα οικοδομήσει και θα οργανώσει τα μνημεία αγάλματα καθώς και τις περιοχές ιστορικής αξίας των πιο σημαντικών και κρίσιμων γεγονότων όλης της Ελληνικής ιστορίας που είναι σημαντικά για το Έθνος της Ελλάδος αλλά και για τον Ελληνισμό στο Παγκόσμιο στερέωμα θα διοργανώσει, σχεδιάσει και αποκαλύψει και θα εδραιώσει την οργάνωση που θα καθιερώσει την διδαχή της νεοελληνικής γλώσσας καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που θα διακλαδωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου γενικότερα και την περαιτέρω καθιέρωση αυτών των οργανώσεων με Μαθητευομένους Έλληνες και Φιλέλληνες, να επαναφέρει, να αναδιοργανώσει και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία της Ελληνικής γλώσσας στο παγκόσμιο στερέωμα, την Ορθοδοξία της Ελληνικής ιστορίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επιτροπών Ελλήνων & Φιλελλήνων που θα εγκατασταθούν σε κάθε πρωτεύουσα του εξωτερικού και που θα διδάσκουν, ενημερώσουν και να «εκπολιτίσουν» όλα τα μη Ελληνικά νομοθετικά σώματα όπου θα διατηρούν, ενισχύουν και θα υπερασπίζονται τη «Διαφώτιση και την πηγή της διαφώτισης» που ονομάζεται Ελλάς, Έλληνες και Ελληνισμός στην αιωνιότητα, οδεύοντας προς το μέλλον.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6977868000 - 6907847307
esymygdonias@gmail.com
isaakostas@gmail.com


ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/pg/esymygdonias

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC1GX6dXuXx706l-nfsST_8w/videos

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?=0

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ