Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κυμαίνονταν στο 0,8% - Η Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1%!
Υψηλή ανάπτυξη 8,5% προβλέπει η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αντί για το 6,9% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Ωστόσο, πίσω από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν έκρυβαν μια «βόμβα» μεγατόνων για τη χώρα μας.
Παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης ότι ο φετινός πληθωρισμός για ολόκληρο το έτος θα κυμαινόταν κοντά στο 0,8%, η Κομισιόν αναθεώρησε την πρόβλεψή της για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1%! Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωπα με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας, τόσο σε σφοδρότητα όσο και σε διάρκεια, αφού και για το 2023 οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούν για πληθωρισμό 1,1%.
Οι τιμές σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα αναμένεται να πενταπλασιαστούν μέσα στο τρέχον έτος, λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται πως η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν συμπαρασύρει όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, με αποτέλεσμα τα έσοδα ενός νοικοκυριού να παραμένουν σταθερά, αλλά να αυξάνεται δραματικά το κόστος ζωής και οι μηνιαίες δαπάνες.
«H Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Ροκανίζονται» τα νέα μέτρα στήριξης
Πάντως, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όμως, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού αναμένεται να «ροκανίσουν» ή και να «εξαφανίσουν» τα όποια κονδύλια βρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού οι ανατιμήσεις που έπονται θα είναι πολύ υψηλότερες από κάθε μέτρο στήριξης που θα μπορέσει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο.
Είναι χαρακτηριστική ακόμα και η δήλωση του πρωθυπουργού, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι «καμία χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις». Αυτό σημαίνει ότι το «μάρμαρο» της ακρίβειας θα συνεχίζουν να πληρώνουν για πολλούς μήνες ακόμα ο απλός πολίτης και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, από τη στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρχουν ανατιμήσεις διαρκείας.
Φυσικά, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το πότε (και το αν) θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και επιστροφή τους στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να μονιμοποιηθούν οι αυξήσεις σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα.
ΠΗΓΗ: NEWS BREAK.GR
Ι. ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΒΟΥΛΗ
1.0 Επιτροπές Έρευνας και Ελέγχου
1.1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1.2.1. Η Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίου Χρέους: Θα προβεί σε μια ενδελεχή έρευνα, για τον έλεγχο την αξιολόγηση και τη δομή του δημοσίου χρέους σε βάθος χρόνου, τόσου ώστε να αποδειχτεί στο σύνολο η αλήθεια, με την επικουρία ομάδας παγκοσμίως αποδεκτών εμπειρογνωμόνων ελεγκτών. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει χωρίς να είναι περιοριστικό, το πως δημιουργήθηκε το Δημόσιο χρέος, ποιοί ήταν οι δανειστές, με τι συμβάσεις δεσμεύτηκε το κράτος και η τήρηση αυτών, ποιός γνωμάτευσε και αποφάσισε επ' αυτών, θα πιστοποιηθεί εάν και εφόσον είναι απεχθές το χρέος, εάν τα χρήματα έφτασαν και πόσα έφτασαν στην Ελλάδα, πως τοκίστηκε το εκάστοτε δάνειο, ποιός διαχειρίστηκε τα χρήματα που λήφθηκαν, που επενδύθηκαν, η έκδοση/ ακύρωση των ομολόγων κ.ο.κ.
1.2.2. Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος από εσωτερικά όργανα ή εξωτερικά καθώς και το ρόλο των συμβουλευτικών, ελεγκτικών εξωτερικών, ιδιωτικών ή και κρατικών συμβούλων.
1.2.3. Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, γεωστρατηγικών περιουσιών, συμβάσεις (πώλησης, ενοικίασης, διαχείρισης, κατασκευής),
1.2.4. Επιτροπή ελέγχου για όλα τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία και όλων των άλλων ταμείων άμεσα ή έμμεσα σχετικών με αυτά, φανερών ή μυστικών, χωρίς να είναι περιοριστικό στα προαναφερθέντα, για τους ισολογισμούς, τις συμβάσεις, διαχείριση, παράπλευρες πράξεις με χρήση των κεφαλαίων κ.ο.κ.
1.2.5. Επιτροπή υπεύθυνη για τον έλεγχο των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, λειτουργία, εγγυήσεις και βάρη, ,διαχείριση των κεφαλαίων και επενδύσεις που έγιναν απ' αυτά, συγχωνεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, η μετοχική σύνθεση σε όλα τα επίπεδα μέχρι το τελικό φυσικό πρόσωπο για το 100 % της δομής, περιουσιακό χαρτοφυλάκιο, χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες και προς ποιες κατευθύνσεις, λειτουργία και συμβάσεις με δανειολήπτες.
1.2.6. Έλεγχος για την λειτουργία, επενδύσεις, αξιολογήσεις, ενέργειες κτλ του Τ.Χ.Σ., του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και όλων των άλλων (τοπικών ή εξωτερικών) ταμείων και φορέων που συστάθηκαν και που διαχειρίστηκαν Ελληνική Δημόσια περιουσία και όλων των σχετικών των εμπλεκομένων με αυτά.
1.2.7. Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων, υποχρεώσεων, περιουσιακών στοιχείων, έλεγχος ταμείων, δομή μισθολογίων, κτλ όλων των Περιφερειακών γραφείων, Νομαρχείων και Δήμων.
1.2.8. Έλεγχος των εξοπλιστικών ταμείων και των ταμείων μυστικών κονδυλίων.
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6977868000 - 6907847307
esymygdonias@gmail.com
isaakostas@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/pg/esymygdonias
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC1GX6dXuXx706l-nfsST_8w/videos
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?=0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου