Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ελέγξει τη συμμόρφωση του νέου περιβαλλοντικού νόμου (ν. 4685/2020), συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις περιοχές Natura 2000, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στο ερώτημα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή νομοθεσίας και την εφαρμογή των οδηγιών ΕΕ περί οικοτόπων και ορνιθοπανίδας (92/43/ΕΟΚ, 2009/147/ΕΚ).
Πιο συγκεκριμένα, τέλη Απριλίου 2020, τις ημέρες ψήφισης του ν. 4685/2020, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν γραπτό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: Αλλαγή νομοθεσίας και εφαρμογή οδηγιών περί φυσικού περιβάλλοντος.
Ερώτημα προς την Επιτροπή
Τώρα που η Ευρώπη διατυπώνει έμπρακτα την πρόθεσή της να καταστεί η πρώτη πράσινη ήπειρος με την ΕΠΣ, το έτος αναθεώρησης της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και την έναρξη της δεκαετίας αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην επικράτειά της στο Δίκτυο Natura 2000 (περισσότερο από 30% στην ξηρά και 20% στη θάλασσα) νομοθετεί τον εκ των προτέρων καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις περιοχές Natura 2000, χωρίς επιστημονικές μελέτες και τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοστούν ικανοποιητικά οι οδηγίες περί οικοτόπων και ορνιθοπανίδας (92/43/ΕΟΚ, 2009/147/ΕΚ). Έτσι, καταλήγουμε στην επιλογή να επιτρέπονται κατοικίες, οδοί, κατασκευές δικτύων υποδομής κλπ. σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, ενώ συγχέονται οι χρήσεις γης με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ακυρώνοντας ουσιαστικά το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και προτάσεων για Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών, αλλά και περιορίζοντας τελικά τη δυνατότητα επίτευξης ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων βάσει των οδηγιών.
Ερωτάται, επομένως, η Επιτροπή:
1. Συνάδουν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων οδηγιών; ;
2. Εγείρονται θέματα λόγω προηγούμενων και υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων στο πρόγραμμα εκπόνησης των ΕΠΜ αλλά και στους ίδιους τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών;
Στις 30 Ιουνίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ως εξής:
Η χρήση της γης και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000 πρέπει να καθορίζονται βάσει των στόχων διατήρησης και των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών αυτών και πρέπει να συμμορφώνονται με τα αποτελέσματα των ανάλογων αξιολογήσεων των σχεδίων και των έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους(1). Η Επιτροπή έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες γραμμές(2) και σκοπεύει να ελέγξει τη συμμόρφωση της νομοθεσίας στην οποία αναφέρονται τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ρυθμίσεων, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.
Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και ικανοποιητική ολοκλήρωση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης που συγχρηματοδοτεί για τις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα, καθώς και στην ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους οργανισμούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο και την εφαρμογή αυτών των μέτρων στο πλαίσιο της νέας ελληνικής νομοθεσίας, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί βασική δέσμευση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030(3).
(1)Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7‐50
(2)https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/art6/Provisions_Art_6_nov_2018_el.pdf
(3)COM(2020) 380 final.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου